Topp fem filmer av Ingmar Bergman

Ingmar Bergman var en svensk filmskapare, regissör, manusförfattare, dramatiker och teaterchef. Han är internationellt känd och anses vara en av de bästa regissörerna i historien. Han föddes den 14 juli 1918 i Uppsala och dog 2007 på Fårö. Här kan du läsa mer om hans främsta filmer.

Det sjunde inseglet

Det sjunde inseglet är en av Bergmans absolut främsta filmer. Riddaren Antonius Block och hans nihilistiska jätte Jöns återvänder efter att ha kämpat i korståg och upptäcker att Danmark har drabbats av pesten. Strax efter deras ankomst möter de Döden på en strand. Antonius är mitt uppe i ett schackspel som han har spelat ensam och nu utmanar Döden honom till en schackkamp.

Smultronstället

Smultronstället är en film av Bergman från 1957. Den handlar om Isak Borg som är en 78-årig läkare med inriktning på bakterier. Han åker ut på en lång bilresa från Stockholm till Lund för att fira att det är hela 50 år sedan han tog doktorsexamen från Lunds universitet. Sällskapet består av hans gravida svärmor Marianne som planerar att skilja sig från sin man.

Viskningar och rop, Persona och Jungfrukällan

Ytterligare tre filmer som har gjort avtryck och därmed platsar på listan är Viskningar och rop, Persona och Jungfrukällan. Viskningar och rop (1972) handlar om tre systrar där en av dem är döende i cancer. För den här filmen belönades Sven Nykvist med en Oscar för bästa foto. Persona (1966) handlar om en sjuksköterska som är ansvarig för en stum skådespelerska och upptäcker att deras persona är densamma.

Jungfrukällan (1960) handlar om en ung jungfru som blir våldtagen och mördad. Filmen bygger i mångt och mycket på folkvisan Per Tyrssons döttrar och i rollen som jungfrun Karins far hittar vi Max von Sydow. Det här är bara fem av alla mästerverk skapade av Ingmar Bergman. Andra exempel är Fanny och Alexander och Sommaren med Monika. Varför inte titta igenom dem alla och hitta en personlig favorit?