Om Ingmar Bergman

Ingmar Bergman behöver ingen närmare presentation för de flesta. Han är en av de främsta filmregissörerna och manusförfattarna som vi har haft i Sverige. Många känner säkert till klassikerna Sommaren med Monika, Det sjunde inseglet och Fanny och Alexander – och det är bara ett litet urval av verk som han har skapat.

Bergman har inte bara skrivit och regisserat storfilmer, utan också teaterföreställningar. Några sådana exempel är Trämålning (som blev grunden till Det sjunde inseglet), Molière-pjäserna Don Juan och Misantropen samt en rad andra. Att kombinera teater och film på det här sättet hör inte alltid till vanligheterna, men för Bergman var det naturligt.

Historien om Ingmar Bergman

Ingmar Bergman föddes år 1918 i Uppsala och växte upp i ett prästhem. Han studerade senare vid Stockholms högskola där han snabbt fick upp intresset för teater och film. År 1937 började han själv regissera för olika teatersällskap i huvudstaden. Han inspirerades mycket av August Strindberg och Hjalmar Bergman.

Debuten som manusförfattare kom år 1944, då han skapade filmen Hets. Den blev genast berömd internationellt och blev sedan en prisbelönt film. Som regissör skedde debuten lite senare, nämligen år 1946 med filmen Kris. Den baserades på en pjäs av Leck Fischer och även den här regin blev mycket omtyckt.

Priser och kulturförklarad

Sedan sin debut har Ingmar Bergman fått ta emot en mängd priser för sitt manusförfattande och sin filmregi. Han blev välkänd såväl inom Sverige som internationellt och anses än idag vara en av världens främsta filmskapare. Det här gör också att han är en av de största inom kulturområdet som vi har haft i Sverige.

Idag är Ingmar Bergman kultförklarad inom kultursektorn. Han dog år 2007 på Fårö, men filmerna och minnet av honom lever kvar. Idag finns det stiftelser i Bergmans namn, där delar går till teaterproduktioner världen över. Arkivet i Stiftelsen Ingmar Bergman inkluderas till och med sedan år 2007 på på Unescos Världsminneslista.

Som en liten sidonotering kan vi också nämna att det är lite förvånande att Bergmans verk inte förekommer mer i modern underhållning. Casinospel är väldigt populärt bland svenskar och många speltillverkare arbetar hårt med att försöka få så populära teman som möjligt på sina spel. Det är förvånande att det inte redan finns spel med tema på de flesta av Bergmans filmer. Det kanske krävs en ny spelutvecklare med ett ungt och färskt öka på vad marknaden behöver för att det ska komma.